Sorterat brännbart avfall från Gotland

När vi använder lokalt sorterade restprodukter som ett alternativt bränsle i våra anläggningar bidrar vi till att lösa lokala avfallsproblem samtidigt som vi reducerar koldioxidutsläppen från produktionen av cement. Därutöver skapas lokala arbetstillfällen.

Det här är fallet på Gotland där Gotlands kommun har startat med insamling av hushållens avfall i kompost och i brännbart. I kombination med att insamlingen av återvinningsmaterial sker i "grindhålet" kunde kommunen under 2008 uppvisa ett rekord i avfallsåtervinning. 95 procent av Gotlands hushåll har valt att sortera i kompost och i brännbart där den brännbara fraktionen transporteras till Roma där den sorteras, behandlas och mals till en maximal storlek av 50 mm. Därefter körs den till Slite för att förbrännas vid Cementa. En lokal lösning av öns avfallshantering!

Inga transporter mer

Innan systemet med förbränning i Slite var etablerat, transporterades hushållsavfallet obehandlat till fastlandet där det förbrändes i konventionella avfallsförbränningsanläggningar. I och med det nya systemet stannar hushållsavfallet på ön vilket har minskat det totala transportarbetet för avfallstransporterna och därmed har utsläppen från transporterna minskat.

Ökad materialåtervinning

Avfallssorteringen har ytterligare förbättrats med ökad materialåtervinning som resultat samtidigt som den brännbara delen av hushållsavfallet ersätter fossila bränslen vid cementproduktionen. Därtill har den nya anläggningen för behandling av öns avfall genererat arbetstillfällen på Gotland.

Det nya hanteringssystemet startades under 2008 och var fullt utbyggt 2010. I dagsläget hanteras cirka 10 000-15 000 ton av brännbart och kvalitetssäkrat avfall från Gotland som hanteras i Roma och förbränns vid Cementa i Slite.